November 24, 2011

Program Sehari Bersama Pemangkin Transformasi Kraf


SEHARI BERSAMA PEMANGKIN TRANSFORMASI KRAF


Sehari Bersama Pemangkin Transformasi Kraf diadakan dengan julung kalinya hasil buah fikiran daripada Puan Pengarah PKKM Cawangan Melaka iaitu Puan Aididah Binti Ibrahim. Program ini diadakan bertujuan untuk mendapatkan maklumbalas daripada Pengusaha Kraftangan Melaka berkaitan kraf selain mengeratkan silaturahim antara anggota kerja PKKM Cawangan Melaka dengan Pengusaha Kraftangan Melaka itu sendiri.

Program ini berlangsung dengan jayanya dihadiri kira-kira 40 orang Pengusaha Kraftangan Melaka. Dimulakan dengan sesi taklimat oleh Puan Aididah, program diteruskan dengan sesi perkenalan usahawan dan sesi soal jawab diiringi pandangan dan pendapat oleh usahawan mengenai cadangan aktiviti bagi tahun 2012.Sesi taklimat dan tayangan slide menerangkan serba sedikit mengenai kraftangan
yang disampaikan oleh Puan Aididah.
Puan Aididah Binti Ibrahim


Sebahagian daripada Pengusaha Kraftangan Melaka yang menghadiri program ini.


Puan Aididah bersama-sama Hajah Nor Rashidah beserta En. Mohd Shahron semasa sesi berkongsi pendapat, cadangan serta pandangan oleh para pengusaha kraf.


Cik Nurul Ain Binti J. Joharie dari Syarikat Hibiscus Art Enterprise
( Logam/ Pewter )


Puan Kamsiah Binti Md Kassim dari Syarikat Sabenar Sinar Enterprise
( Anyaman Rotan )


Puan Maszni Binti Abdul Aziz dari Syarikat Spackle Beads Enterprise
( Sulaman Kasut Manik )


Puan Asmah Binti Abdullah dari Comell Batek Collection
( Batik- Natural Dye )


Program Sehari Bersama Pemangkin Transformasi Kraf berakhir kira-kira jam 1.30 petang.
Diharapkan usaha yang telah dilakukan oleh PKKM Cawangan Melaka untuk memajukan lagi Pengusaha Kraf Melaka ke arah menjadi Pemangkin Transformasi Kraf dapat dilaksanakan dengan jayanya.

November 23, 2011

Bengkel Kemahiran Seni Mencanting Batik Melaka


BENGKEL KEMAHIRAN SENI
ANJURAN JABATAN KESENIAN KEBUDAYAAN NEGARA (JKKN) NEGERI MELAKA
DENGAN KERJASAMA PKKM CAWANGAN MELAKA
19 NOVEMBER 2011

November 04, 2011

Pengarah Baru Kraftangan Malaysia Cawangan MelakaPengarah
Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Melaka


20 Oktober 2011 PKKM Cawangan Melaka menerima Pengarah baru iaitu Puan Aididah Binti Ibrahim. Puan Aididah menggantikan Pengarah PKKM Cawangan Melaka iaitu Encik Ahmad Fazil Bin Zakaria yang menggalas tugas baru sebagai Pegawai Ehwal Ekonomi di Bahagian Strategi Korporat di Kompleks Kraf Kuala Lumpur. Selamat datang dan selamat bertugas diucapkan kepada Puan Aididah dan selamat bertugas kepada Encik Ahmad Fazil dari warga PKKM Cawangan Melaka dan Usahawan Kraftangan Melaka.